

Informatie over duizendknopen, inheemse bomensoorten en de eikenprocessierups
02/2020 – Op woensdag 26 februari j.l. organiseerde Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) weer een kennismiddag in Drachten. De middag werd goed bezocht door zo’n 30 ambtenaren en bestuurders van de deelnemers aan SIF. Drie interessante sprekers gaven presentaties over invasieve exoten (duizendknopen), inheemse boomsoorten in het buitengebied en de eikenprocessierups.
Voorafgaand aan de kennismiddag werd ‘s morgens eerst de regioronde gehouden waarbij projectleider Gauke Dam de deelnemers uitleg gaf over de activiteiten van de SIF in 2019. De heer De Roo van de gemeente De Fryske Marren gaf daarna een presentatie over het bomenbeheer in zijn gemeente. Na de lunch ging de kennismiddag van start.
Aanpak en invloed inheemse soorten
De heer Jelle Faber van Aequator Groen & Ruimte trapte af met zijn presentatie over het landelijke protocol hoe om te gaan met Aziatische duizendknopen. Deze invasieve exoten zijn een divers probleem waar nog geen gezamenlijk landelijk beleid en dus ook geen goede oplossing voor was. Daarom is er nu een landelijk protocol opgesteld dat voor iedereen vrij te gebruiken is. In dit protocol wordt door middel van verschillende infobladen informatie gegeven over herkenning, communicatie en voorkomen van verspreiding. Kijk voor meer informatie op: bestrijdingduizendknoop.nl/protocol.
De heer Jitze Kopinga van Kopinga Boomadvies gaf vervolgens een presentatie over het planten van inheemse boomsoorten in het buitengebied.
Bestrijding eikenprocessierups
De heer Henry Kuppen, directeur van Terra Nostra, was de laatste spreker. Hij gaf een presentatie over het beheer van de eikenprocessierups in de praktijk. Er zijn verschillende manieren om de rups te bestrijden, maar elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Ook de resultaten variëren.
Preventieve bespuiting met nematoden kan bijvoorbeeld onafhankelijk van de bladontwikkeling, wat een voordeel is. Maar de nadelen zijn dat bespuiting binnen 10 dagen noodzakelijk is en het spuiten alleen tijdens de avond/nacht kan plaatsvinden. Het spuiten met nematoden zorgt na 2 behandeling wel voor een reductie groter dan 65%. Preventieve bespuiting met bacteriepreparaat is een andere methode. Dit kan echter alleen wanneer de bladontplooiing groter is dan 40%. Er is echter wel meteen een reductie van meer dan 90% na slechts één behandeling. Reactief/curatief bestrijden heeft nog de meeste nadelen. Met de brandmethode komen de meeste brandhaarden vrij.
Aanpak lange en korte termijn
Om de eikenprocessierups goed aan te kunnen pakken, zijn er maatregelen te nemen met effecten op een korte termijn, zoals een beheerplan opstellen, informeren, spuiten, reactief verwijderen en monitoren. Daarnaast zijn er ook maatregelen die zorgen voor effecten op de lange termijn, zoals het omvormen van het bomenbestand naar een diversiteit van soorten en het creëren van geschikte biotopen voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
Al met al was het een leerzame middag voor alle aanwezigen, waarover tijdens de borrel nog werd nagepraat.