

03/2015 – Leeuwarden – Vandaag plantte gedeputeerde Sietske Poepjes de laatste van 5000 iepen die de afgelopen vijf jaar in verschillende Friese gemeenten zijn geplant via het provinciale herplantproject. Zij verrichtte deze symbolische handeling aan de Groeneweg op een steenworp afstand van de Koperen Tuin waar de door Iepenwacht Fryslân georganiseerde slotbijeenkomst werd gehouden.
De gedeputeerde sprak van een geslaagd en bovenal nuttig project dat de Provincie Fryslân financieel steunde. Dit als aanvulling op het Waddenfondsproject dat goed is voor de herplant van nog eens 4000 iepen langs de Friese waddenkust. De iep hoort thuis in het Friese landschap, benadrukte de gedeputeerde ten overvloede. Niet alleen uit historisch perspectief, maar vooral ook omdat de boom uitstekend bestand is tegen het klimaat en probleemloos groeit in een versteende omgeving.
Iepziekte onder controle
Tijdens de bijeenkomst, die geleid werd door voorzitter Ton van Mourik van Iepenwacht Fryslân, werd niet alleen stilgestaan bij het belang en de resultaten van het project. Tijdens een presentatie stond iepenkweker en -deskundige Ronnie Nijboer stil bij het bedwingen van de iepziekte die er tien jaar geleden bijna voor zorgde dat de karakteristieke boom uitstierf. Volgens Nijboer voorkwam de gecoördineerde aanpak van de iepenwachten – en de teelt van resistente rassen – de teloorgang. “De ziekte is onder controle. De uitval beperkt zich tot de natuurlijke sterfte van tussen de een en twee procent.”
Waakzaamheid geboden
Waakzaamheid blijft echter geboden. Bij het loslaten van de gecoördineerde aanpak, is de kans groot dat de iepziekte binnen drie jaar terug is op het niveau bij aanvang van de iepenwacht, meent de stichting. Bovendien liggen andere boomziekten op de loer. Nijboer en aanwezige groenbeheerders, wezen op de essentaksterfte en de kastanjebloederziekte. Beide boomziekten rukken op en zorgen inmiddels ook in de noordelijke provincies voor veel uitval.
Tijdens de slotmanifestatie werd dan ook een lans gebroken voor een gezamenlijke, collectieve aanpak en bestrijding van de problemen, waarbij ook ingezet wordt op onderzoek. Onlangs organiseerde Iepenwacht Fryslân in het verlengde hiervan een expertmeeting essentaksterfte in Drachten.
Herplant
De herplant van de 5000 iepen vond vooral plaats langs wegen, maar ook op boerenerven, historische locaties en in dorpen. Het project werd mede door de provincie gefinancierd, door Iepenwacht Fryslân gecoördineerd en uitgevoerd door betrokken groenbeheerders. De herplant kostte terreineigenaren niets. Wel leverden ze een plantplan aan en ondertekenden ze een onderhoudsovereenkomst. Volgens projectleider Gauke Dam van Iepenwacht Fryslân hebben alle 5000 bomen een goede bestemming gevonden.